Vier tips om thermische glasbreuken te voorkomen
Advies

Vier tips om thermische glasbreuken te voorkomen

U zit rustig te genieten in uw veranda van het zicht op de tuin en plots merkt u een barst op in het raam. Dit is een scenario dat u liefst verhindert. Temperatuurverschillen zijn een van de grootste risicofactoren bij glasbreuken en thermische glasbreuken vallen helaas niet onder garantie. U kan eventueel op uw verzekering rekenen maar om de administratieve papierhandel en het ongemak van een gebarsten raam te vermijden, is voorkomen beter dan genezen. We geven u alvast vier tips om thermische glasbreuken te vermijden.

1. HOUD AFSTAND TUSSEN DE BEGLAZING EN DE ZONWERING

Een thermische glasbreuk wordt veroorzaakt door spanningen die ontstaan door een temperatuurverschil in twee aangrenzende zones in eenzelfde glasblad. Om thermische glasbreuken te vermijden, zorgt u het best voor een minimumafstand van 40 mm tussen de beglazing en de gordijnen of zonneschermen. Ook de manier waarop u zonwering gebruikt is van belang. Screens neerlaten tot halfweg de beglazing creëert een temperatuurverschil. Doe daarom uw screens altijd volledig naar omhoog of volledig naar beneden.

2. BEWAAR AFSTAND TUSSEN DE BEGLAZING EN UW BEMEUBELING

Meubels die te dicht bij de beglazing staan kunnen ook de oorzaak zijn van thermische glasbreuken. Een voorbeeld: Wanneer u een donkere zetel dicht bij het raam plaatst, dekt deze het glas gedeeltelijk af aan de binnenzijde. Het donkere vlak trekt veel warmte van de zon aan waardoor niet alleen de zetel opwarmt maar ook het glas ernaast. Het deel waar de zetel en het raam elkaar niet raken blijft koud. Wanneer dit temperatuurverschil te groot wordt, treedt er een glasbreuk op. Bewaar daarom een afstand van ten minste 50 cm tussen uw meubels en de beglazing.

3. VERMIJD KOUDE EN WARME STRALING RECHTSTREEKS OP DE RAMEN

Ook warmte- en ventilatiesystemen kunnen voor thermische glasbreuken zorgen. Vermijd daarom airco’s en heatingsystemen die rechtstreeks warmte of koude afgeven op de beglazing van uw veranda. Plaats ze op minstens 20 cm van de beglazing. Zorg er daarnaast voor dat ze parallel aan de beglazing blazen of naar het midden van de ruimte.

4. KLEEF NIETS OP DE BEGLAZING

Donkere zelfklevers of posters op de beglazing kunnen eveneens de boosdoener zijn bij thermische glasbreuken. Denk dus twee keer na over waar u uw posters hangt. Door niets op de ramen te kleven haalt u bovendien meer zonlicht in huis.

Wenst u meer informatie over thermische en andere mogelijke glasbreuken of heeft u verder nog vragen omtrent uw veranda? Neem gerust contact met ons op, we staan u graag bij met advies.

Bekijk alle foto's

No items found.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg maandelijks een update van alle acties en waardevolle tips.
Door op de bovenstaande knop te klikken gaat u akkoord met onze Algemene voorwaarden.

Relevante artikels

Laat je buitenschrijnwerk plaatsen door een betrouwbare partner

Gemiddelde score van 4.5/5 op reviews